Gyógyszerinfó
 

 

Egészségvédelem
Keressen fel minket...
Gyógyszertár nyitva tartása
Reflex Web
Látogatott oldalak...
Oldalletöltések száma: 1318273
Figyelmeztetés

A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresésének szükségességét. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!

Cegadatok X

Impresszum

Honlaptulajdonos:
Reflex Gyógyszertár
A honlapot szerkeszti:
helpNeT
Felelős szerkesztő:
Offenbeckné Dr. Sólyi Ilona

Adatvédelem Jognyilatkozat

Hunyadi János és Ferencz József keserűvíz
Hunyadi János és Ferencz József keserűvíz A szulfátos gyógyvizek (Hunyadi János és Ferencz József keserűvíz) jelentősége a betegségek megelőzésében és gyógyításában. Nagy sótartalmú gyógyvíz, két fő alkotója a keserűsó és a glaubersó mellett sok élettanilag fontos makro- és mikroelemet is tartalmaz. Lehetőleg langyosan és éhgyomorra fogyasztandó.

A hashajtó hatás, mely elsősorban a tömény sóoldat, másodsorban a nagy átmérőjű, nehezen felszívódó szulfátionokat tartalmazó sóoldat (nátriumszulfát = glaubersó és magnéziumszulfát = keserűsó) jelenlétének a következménye. Vagyis ennek eredményeként olyan erős fizikai törvényszerűségen alapuló, az "ozmózis" jelensége jön létre, amelyet a szervezet normális biokémiai folyamatai nem tudnak lefékezni, ellensúlyozni. A székrekedés (dugulás) tehát feloldódik.

Aszéklet lágyul annak következményeként, hogy a gyógyvíz a környező szövetektől testnedveket (vizet) von el. Itt szeretném hozzátenni, hogy nagyobb adagban, különösen az említett gyógyvizek ivókúra szerinti nagyobb mennyiségben történő alkalmazása esetén az egész szervezetre kiterjedő vízelvonás és egyéb jellemző általános hatásként pl. vérnyomásesés jön létre a vér besűrűsödése révén. De a máj, az epe, a hasnyálmirigy és vese működésében is lényeges, kedvező befolyásolás idézhető elő ilyen módon.

Alkalmazás:

 • gyors hashajtásra 2dl-t egyszerre
 • erőlködés nélküli székelés szabályozására 0,5-1,5 dl-t naponta
 • cukorbetegségnél, elhúzódó májbetegségekben, epeutak, epehólyag-gyulladás utáni állapot kezelésére naponta több részletben elosztva 2-2,5 dl-t
 • elhízás ellen, kúraszerűen naponta 1dl-t
 • szív- és érrendszeri megbetegedéseknél 0,5dl-t

A gyógyvizek szulfáttartalma a belekben részben olyan kénhidrogénné redukálódik (SO4 → H2S), amely a bélfal ingerlésének az egyik legtermészetesebb tényezője, s egyben a bélsár továbbításának leghatékonyabb eszköze (bélmozgás). A kénhidrogénnek azonban nemcsak ez az egy, úgynevezett helyi hatása érvényesül, hanem több más helyi hatással bír (pl. beépül a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának mukoproteinjeibe). Jelentkeznek a környezeti (epe, máj stb.) és távoli hatások is (pl. a kénanyagcsere-zavarok normalizálódnak, ízületi betegségek, cukorbetegség stb. is kedvezően befolyásolhatók).

Mind a széklet lágyításánál, mind a bélösszehúzódásoknál a szulfátos vizek alkalmazása során olyan alapvető fizikai és biokémiai folyamatokat érvényesítenek, melynek következtében a hozzászokás gyakorlatilag nem áll fenn még huzamos használat esetén sem, ellentétben más hashajtókkal.

Az említett gyógyvizeknél elmondható az is, hogy még hosszabb alkalmazás (ivókúra) mellett sem károsítják a szervezetet, ellenkezőleg, arra egyszerre többféle, mint a fenti példákból is látható, ún. komplex hatást fejtenek ki, azt sokoldalúan támogatják. Pl. addig amíg a gyógyvizekben lévő szulfátionok nehezen szívódnak fel, és elsősorban ezek felelősek a hashajtó hatásért, a nagyszámban és gazdagon előforduló egyéb mikro- és makroelemek könnyen felszívódva, egyrészt kondícionálják a szervezetet.

Mint említettem, a címbeli szulfátos gyógyvizek legjellemzőbb és legismertebb közös tulajdonsága a hashajtó hatás! Ez az azonos képességük más patikaszerekkel az elmondottak miatt felülmúlhatatlan! A budai szulfátos keserűvizek már múlt században, világviszonylatban is elismert, kitűnő hashajtó hatásukkal jeleskedtek. Annak ellenére, hogy a századfordulón egy véletlen, magyar felfedezés kapcsán megjelent egy mesterségesen előállított szerves hashajtó szer, a phenolphtalein, egészen az ötvenes évekig tartották pozíciójukat a hashajtásban.

A hashajtó szereket ma gyakran igényli a beteg (saját elgondolásból) vagy rendeli az orvos, és javasolja a gyógyszerész a hozzáforduló betegeknél. Ez az igény nagyságrendileg olyan mértékű, mint amit a népbetegség számba menő magas vérnyomás vagy a csontritkulás kapcsán megszoktunk. A hashajtásnak mint gyűjtőfunkciónak azonban sok alcélja lehet. Ahhoz, hogy megfelelő eredményt tudjunk elérni, meg kell hogy ismerjük az eltérő alkalmazási igényeket. Ennek függvénye ugyanis a megfelelő hashajtó kiválasztása és az adagolás megválasztása is. Az első és legfontosabb kérdés tehát, hogy milyen esetekben alkalmazzunk hashajtó szereket.

 • 1. A heveny bélhurutnak többféle kiváltó oka lehet. Így az ideges eredetű bélhurut mellett gyakori okozója a romlott, fertőzött étel vagy ital elfogyasztása. Előfordul mérgező anyagot is tartalmazó étel, pl. gomba evése és más mérgező anyagok (higany, bizmut, ólom stb.) bekerülése a szervezetbe. Az egyéb orvosi kezelések megkezdése előtt ilyenkor mindig a béltartalom gyors kiürítését kell elvégezni. Az említett szulfátos gyógyvizek bármelyikével egyszeri, nagyobb adagban történő beadásával ez a cél könnyen elérhető. Sőt a nehézfém-mérgezések esetén a gyógyvizek redukciós termékei során keletkező kénhidrogén azokat képes nagy részben semlegesíteni. Ilyen esetekben Hunyadi János vagy Ferencz József keserűvízből (továbbiakban "H" vagy "F") 2-4 dl ugyanennyi vízzel higítva langyosan fogyasztandó.
 • 2. A heveny székrekedés megelőzése nem mindig sikerül még a helyes táplálkozás-, mozgás- és egyéb életmód-változtatással sem. A hashajtás megoldása 1. pont szerint. "H" vagy "F" 1-3 dl, gyermekeknél 15-75 ml (1-5 evőkanállal), "H" vagy "F", testsúlytól függően.
 • 3. A könnyű székelés biztosítása, a székelés szabályozása nagyon sokféle betegségben szenvedőknél (magas vérnyomás, szívinfarktus és hasi műtétek utáni stb. állapotokban) rendkívül fontos tényező. A szulfátos gyógyvizek segítségével e betegségekben kisebb gyógyvízadagokkal kezdve, majd optimálisra emelve az adagot (egyéni tapasztalatok alapján) a kívánt erőlködés nélküli székelés elérhető ivókúrában ("H" vagy "F" fél-másfél dl éhgyomorra 1. pont szerint).
 • 4. Emésztési zavarok esetében, különösen a konyhasót és szódabikarbónát is tartalmazó "MIRA" típusú szulfátos gyógyvizek igen eredményesek lehetnek.
 • 5. Urológiai és egyéb hasi műtétek után gyakori az opstipáció, a székelés elmaradása, ugyanígy a
 • 6. nőgyógyászati műtéteknél; normális lefolyású szüléseknél és a habituális változások után is. A szulfátos gyógyvizek ilyenkor nélkülözhetetlenek, egyszeri hasfájás formájában (1. pont szerint "H" vagy "F"-ből 1-2 dl).
 • 7.  Igen gyakori, külön magyar népbetegségnek számítható a túlsúlyosság állapota. A szulfátos gyógyvizeink ezek befolyásolására kisebb adagokban, napi többszöri, erősen higított bevitelével (napi fél-másfél dl egyéni tapasztalaton alapuló hashajtásmentes "H" vagy "F") azért alkalmasak, mert segítik a táplálék gyorsabb áthaladását a gyomor-bélcsatorna rendszeren. Ezzel csökkentik a tápanyagoknak, különösen a zsíroknak és a nehezebben emészthető anyagoknak a felszívódását. Ugyanakkor a gyógyvizekben lévő, könnyen felszívódó makro- és mikroelemek kondícionálják, vitalizálják a szervezetet.
 • 8. Gyógyvizes fogyókúra sem nélkülözheti azonban a megfelelő életmód megválasztását; a táplálkozás- és mozgáskultúr megfelelő alkalmazását.

Eredménytelen lesz a gyógyvizes fogyókúra abban az esetben, ha az elhízás anyagcserezavarra, hormonális eredetre vezethető vissza (a hypothalamusnak van energiaforgalmat szabályozó szerepe). Ezért az ilyen, úgynevezett belső (exogen) okot előbb orvosilag tisztázni kell. Csak ezután kezdhető meg a gyógyvizes fogyókúra.

A patikákban és a drogériákban a fent említett hashajtási célok eléréséhez ma már szinte megszámlálhatatlan készítmény áll rendelkezésre. Ezek között megtaláljuk a növényi eredetűeket, a szenna, a kutyabenge, az aloe tartalmú stb. készítményeket tea, lekvár, kivonat stb. formájában. Megtaláljuk a szervetlen természetes és mesterséges anyagokat, sókat (glaubersó, keserűsó, károlysó, mosott kénpor stb.), ugyanígy a szerves, esetenként szintetikusan előállított vegyületek tablettáit (Phenolphtalein), oldatait, sőt mindezek ilyen-olyan kombinációit (Tisasen A+B, Artin, Bolus laxans stb. készítmények).

Sajnos hashajtó szerként a szulfátos gyógyvizek az említett célok elérésében csak ritkán szerepelnek. Sok drogériában és gyógyszertárban még csak nem is kaphatóak ezek a nélkülözhetetlen szerek, pedig a megismert jó és sokoldalú hasznosságuk mellett egyben a legolcsóbban közé is sorolhatók.

Megjegyzendő, hogy a hashajtók nem adhatók vastagbélgyulladás esetén. Bélgörcsben pedig csak görcsoldókkal együtt szabad adni, mert különben a görcsöt fokozzák.

Fontos tudni azt is, hogy az eréolyes hashajtás nagy vízveszteséget okozhat, ezért csecsemőknél, lázas, legyengült betegeknél ezt lehetőleg kerülni kell. A dugulás megszűntetésére, a belek kiürítésére ilyenkor a beöntés javallott.

Dr. Bartus József, szakgyógyszerész

 

Forrás: Termékleírás

 

 

© 2016 Reflex Gyógyszertár